Sju enkla grundregler för ett gott kaffe

Gott kaffe vill alla ha, så enkelt är det! Här är sju tips från oss som är kaffeexperter sedan 250 år tillbaka. Följ dem och njut sedan!

1. Använd friskt, kallt vatten

98,5% av det färdiglagade kaffet består av vatten och bra ”kaffevatten” ska helst vara rikt på mineraler och syre. Så använd alltid kallt friskt vatten och helst inte för hårt vatten för då frigörs inte aromämnena lika lätt. Vid hårt vatten kan smaken lätt bli fadd. Så en enkel grundregel: Du ska själv vilja dricka det vatten som kaffet bryggs på.

2. Välj rätt malning

När det varma vattnet kommer i kontakt med de malda kaffebönorna friges smak-, färg- och aromämnena i kaffet. Malningsgraden, vattenkvaliteten, vattenmängden, bryggtemperaturen och extraktionstiden (tiden vattnet har kontakt med kaffet) avgör smaken. Finmalet kaffe ger kortare bryggtid. Så med finmalet kaffe + hög temperatur + lång bryggtid gör att många ämnen frigörs. Om för många ämnen frigörs blir kaffet starkt och bittert. Därför är det viktigt att anpassa malningsgrad, bryggtid och temperatur!

3. Se till att vattnet har rätt temperatur

Oavsett kaffe eller maskin ska vattnet hålla en temperatur på 92–96ºC för i detta temperaturintervall utvecklas kaffets fulla smak och arom. För varmt vatten lockar fram oönskade smakämnen, som garvsyra. Vid för kallt vatten utvecklas inte kaffets arom och smak.

4. Förvaring av kaffet

Det är viktigt att förvara rostat kaffe rätt och förvara det torrt och svalt. Kontakt med syre och fukt påverkar kaffets kvalitet allra mest och du ska helst INTE hälla över kaffet i någon behållare för förvaring. Då förloras viktiga aromämnen samtidigt som vax, fettämnen och oljor i kaffet sätter sig på insidan av burken, vilket kan påverka smaken. Kaffe absorberar mycket snabbt andra lukter. Dosera INTE upp kaffe i filter i förväg. (En öppnad förpackning bör användas inom 2 veckor.)

5. Välj rätt dosering

Doseringsmängden är avgörande för kaffets styrka, doft och smak. Generellt ligger doseringen i Sverige på 65-80 g per liter vatten. Detta varierar förstås beroende på vatten och vilken smak man önskar och föredrar. Vill man ha starkare/svagare kaffe måste man förstås ändra doseringen.Vill man ha en annan smak, bör man prova ett annat kaffe. Tänk på att de första 40% av vattnet som berör kaffet står för 80% av styrkan. Har du möjlighet så rör runt i det färdig bryggda kaffet för att få en så bra smak som möjligt.

6. Varmhållning (tid och temperatur)

Nylagat kaffe smakar självklart bäst. Varmhållning av kaffe ska ske mellan 80-85ºC. Varmhåll kaffe max 30 min och häll ALDRIG ihop slattar – smaken kan förstöras helt.

7. Rengör bryggaren

Se till att bryggaren fungerar och att den är ordentligt rengjord. Råkaffe innehåller 8-15% fett och kaffeolja som lätt sätter sig i filter, kranar, packningar etc. Rengör därför bryggare och kannor VARJE DAG och då helst alla delar som kommer i kontakt med kaffet. Om inte rengöring sker ger kaffeoljan en obehaglig och härsken bismak.